dilluns, 28 de gener del 2013

Opinió: Onze (val./cast.)


Fa uns quants anys, em vaig endinsar en l’obra narrativa de Paulo Coelho, i vaig tindre l’ocasió de gaudir d’obres com Maktub, L’alquimista, Veronika decideix morir, La bruixa de Portobello, El Zahir Onze minuts. A pesar que l’autor brasiler sol ser vituperat per qui diu que la seua literatura és, més aïna, un compendi de llibres d’autoajuda, he de mostrar el meu absolut rebuig al component negatiu d’eixa asseveració: jo no sé si eixes novel·les es poden qualificar així o no, però això no és el que importa. Només sé que a mi m’enriquiren personalment, que van ampliar el meu món interior i que em van fer reflexionar sobre el meu (i el nostre) modest paper en la Terra. I, en este sentit, vull destacar la novel·la que, per a mi, va ser més influent, la que dóna, en part, títol a este article: Onze minuts. Una obra plena de lirisme i d’introspecció, en què Coelho retrata les arestes de les relacions personals i descriu els límits (físics, sentimentals i temporals) de l’amor i del fet amorós.
Eixos onze minuts, que per a algú poden ser escassos i fugaços, i possiblement no sense raó, són, si sóc exacte, sis-cents quaranta-nou segons més que els que el PSOE, fent gal·la del que entén per democràcia, va pretendre atorgar als candidats de Compromís en els debats que havia de televisar Canal 9 per a les eleccions generals de 2011. En concret, onze segons. El destrellat era tan monumental que inclús en la televisió autonòmica valenciana van vore que això no tenia ni cap ni peus, i que no estaven disposats a dur avant el sainet que proposaven els socialistes.
Diuen que una oroneta no fa primavera i, per tant, tal volta estaríem incorrent en un excés de severitat si volguérem definir l’actuació del PSOE només per eixos onze segons. Però, per sort, el partit del puny i la rosa ens ajuda a eliminar eixe dubte i ens demostra que no ha aturat la seua dinàmica d’acumular destrellats, sinó tot el contrari: estos dies han començat a plantejar si no seria millor que es reduïren les circumscripcions electorals, ara que veuen que se’ls mengen en les enquestes, i així retallar encara més eixe exigu instant, eixos onze segons que encara consideren un temps excessiu per a qui es nega a formar part del bipartidisme sistèmic que ens afona. El PSOE, com veem, ja no aspira a governar mai més, sinó que, com ja fa anys que fa, actua com una vulgar ETT: només pretén conservar tantes poltrones com li siga possible, cosa lícita en estos temps en què el sustent alimentari no està sempre garantit.
També s’aferra a la poltrona Milagrosa Martínez, alcadessa de Novelda, diputada del PP i expresidenta de les Corts Valencianes. S’hi aferra perquè la fiscalia anticorrupció demana per a ella una temporada de desconnexió política en la presó, a causa de la seua presumpta implicació, mentre va ser consellera de Turisme amb Camps, en la inacabable trama Gürtel. No sabem com deu jutjar el PSOE la durada d’eixa temporada, però si onze segons ja els consideraven excessius, supose que onze anys, que és el que demana la fiscalia per a Milagrosa, els deu paréixer una eternitat. No està en el meu propòsit emetre cap prejuí sobre l’actual alcaldessa de Novelda, però no puc deixar de preguntar-me què pot passar pel cap d’un polític per a abandonar la vocació de servir les persones a qui representa i, per contra, caure en la temptació de concedir privilegis a gentola, a canvi de posseir un ridícul rellotge, una bossa de Louis Vuitton o un trage fet a mida. En el cas de Milagrosa Martínez, els fets són tan tristos que acaben provocant pena: tan gran és la debilitat humana, que una persona que ho tenia tot per a entrar en els annals de la història de Novelda, vorem si no acaba entrant en la presó i sent recordada per tot este avalot.
Però eixa mateixa debilitat, insondable, no és ni de bon tros anecdòtica, sinó que s’estén com una taca d’oli entre molts dels dirigents que, teòricament, haurien de vetlar pel benestar de tots nosaltres. L’extresorer del PP, Luis Bárcenas, també pateix del mateix mal i ha caigut de morros en la teranyina de la corrupció i en l’afany d’amassar diners com qui amassa la pasta per a fer una coca. En el cas d’este home, no han sigut onze, sinó onze dos voltes, és a dir, vint-i-dos, els milions d’euros que va amuntonar en un compte suís, que és un país centreeuropeu ple de xocolate, rellotges, serres, esquiadors i, sobretot, diners negres, tants que podrien resoldre el problema endèmic de la fam en el món.
Vull subratllar l’última frase, perquè és la que millor defineix la realitat en què ens inserim, tan allunyada dels valors humans (de fet, contrària) i tan segrestada per l’avarícia irracional. No és només que hi haja polítics que, en comptes de ser un exemple per a tots, siguen corruptes. No és només que hi haja partits que, en comptes d’expulsar-los i investigar-los, els protegisquen i els donen cobertura. No és només això: és que la gent, el comú dels mortals, els permetem eixos comportaments tornant-los a votar, inclús a voltes els aplaudim sense la més mínima sensació de vergonya. Per què ho fem? Per què els disculpem? Que volem ser com ells? Potser no seria sobrer que, si tenim una estoneta, llegírem algun dels llibres que he esmentat al principi. Segur que ens ajudarien a repensar el nostre paper, fugisser i insignificant, en la Terra i a cerciorar-nos que ser el més ric del cementeri, més si això s’aconsegueix furtant i denigrant, no és cap virtut ni cap triomf, sinó una magnífica manera de tirar la nostra vida al fem.


Juli Martínez Amorós, Bloc-Compromís de Novelda

Pincha aquí para acceder a la versión en castellano 

ONCE
Hace unos años profundincé en la narrativa de Paulo Coelho, y tuve la ocasió de disfrutar de obras com MaktubEl AlquimistaVeronika decide morirLa bruja de PortobelloEl zahir u Once minutos. A pesar de que el autor brasileño suele ser vituperado por quien dice que su obra es, más bien, un compendio de libros de autoayuda, debo mostrar mi absoluto rechazo al componente negativo de esta aseveración: yo no sé si esas novelas se pueden calificar así o no, pero esto no es lo que imporante. Solo sé que a mí me enriquecieron personalmente, que ampliaron mi mundo interior y que me hicieron reflexionar sobre mi (y nuestro) modesto papel en la Tierra. Y, en este sentido, quiero destacar la novela que, para mí, fue la más influyente, la que da, en parte, título a este artículo: Once minutos. Una obra llena de lirismo y de instrospección, en que Coelho retrata las aristas de las relaciones personales y describe los límites (físicos, sentimentales y temporales) del amor y el hecho amoroso.
Esos once minutos, que para algunos pueden ser escasos y fugaces, y posiblemente no sin razón, son, siendo exacto, seiscientos cuarenta y nueve segundos más de los que el PSOE, haciendo gala de lo que entiende por democracia, pretendía otorgar a los candidatos de Compromís en los debates que debía televisar Canal 9 para las elecciones generales de 2011. En concreto, once segundos. El disparate era tan monumental que incluso en la televisión autonómica valenciana vieron que eso no tenía ni pies ni cabeza, y que no estaban dispuestos a llevar a cabo el sainete que proponían los socialistas.
Dicen que una golondrina no hace primavera y, por tanto, tal vez estaríamos incurriendo en un exceso de severidad si quisiéramos definir la actuación del PSOE solo por esos once segundos. pero, por suerte, el partido del puño y la rosa nos ayuda a eliminar esa duda y nos demuestra que no ha parado su dinámica de acumular disparates, sino todo lo contrario: estos días han empezado a plantear si no sería mejor que se redujeran las circunscripciones electorales, ahora que ven que las encuestas se los comen, y así recortar todavía más ese exiguo instante, esos once segundos, que todavía consideran un tiempo excesivo para quien se niega a formar parte del bipartidismo sistémico que nos hunde. El PSOE, como vemos, ya no aspira a gobernar nunca más, sino que, como ya hace años hace, actúa como una vulgar ETT: solo pretende conservar tantas poltronas como le sea posible, cosa lícita en estos tiempos en que el sustento alimentario no siempre está garantizado.
También se aferra a la poltrona Milagrosa Martínez, alcadesa de Novelda, diputada del PP y ex presidenta de Les Corts Valencianes. Se aferra porque la fiscalía anticorrupción pide para ella una temporada de desconexión política en la prisión, a causa de su presunta implicación, mientras fue consellera de Turismo con Camps, en la inacabable trama Gürtel. No sabemos como debe juzgar el PSOE la duración de esta temporada, pero si once segundos ya los consideraban excesivos, supongo que once años, que es lo que pide la fiscalía para Milagrosa, les deben parecer una eternidad. No es mi propósito emitir ningún prejuicio sobre la actual alcaldesa de Novelda, pero no puedo dejar de preguntarme qué puede pasar por la cabeza de un político para abandonar la vocación de servir a las personas que representa y, por contra, caer en la tentación de conceder privilegios a gentuza, a cambio de poseer un ridículo reloj, un bolso de Louis Vuitton o un traje hecho a medida. En el caso de Milagrosa Martínez, los hechos son tan tristes que acaban provocando pena: tan grande es la debilidad humana, que una persona que lo tenía todo para entrar en los anales de la historia de Novelda, veremos si no acaba entrando en la prisión y siendo recordada por todo este alboroto.
Pero esta misma debilidad, insondable, no es ni mucho menos anecdótica, sino que se extiende como una mancha de aceite entre muchos de los dirigentes que, teóricamente, deberían velar por el bienestar de todos nosotros. El ex tesorero del PP, Luis Bárcenas, también sufre el mismo mal y ha caído de morros en la telaraña de la corrupción y en el afán de amasar dinero como quien la pasta para hacer una coca. En el caso de este hombre, no han sido once, sino dos veces once, es decir veintidós, los millones de euros que amontonó en una cuenta suiza, que es un país centroeuropeo lleno de chocolate, relojes, sierras, esquiadores y, sobretodo dinero negro, tanto que podrían resolver el problema endémico del hambre en el mundo.
Quiero subrayar esta última frase, porque es la que mejor define la realidad en la que nos adentramos, tan alejada de los valores humanos (de hecho, contraria) y tan secuestrada por la avaricia irracional. No es solo que haya políticos que, en vez de ser un ejemplo para todos, sean corruptos. No es solo que haya partidos que, en vez de expulsarlos e investigarlos, los protegen y les dan cobertura. No es solo eso, es que la gente, el común de los mortales, les permitimos esos comportamientos volviéndolos a votar, incluso a veces, les aplaudimos sin la más mínima sensación de vergüenza. ¿Por qué lo hacemos? ¿Por qué los disculpamos? ¿Que queremos ser como ellos? Quizá no sobraría que, si tenemos un ratito, leyéramos alguno de los libros que he mencionado al principio. Seguro que nos ayudarían a repensar nuestro papel, huidizo e insignificante, en la Tierra y a cerciorarnos que ser el más rico del cementerio, más aún si eso se consigue robando y denigrando, no es ninguna virtud ni ningún triunfo, sino una magnífica manera de tirar nuestra vida a la basura.

Juli Martínez Amorós
Bloc-Compromís de Novelda

dimecres, 23 de gener del 2013

El BLOC de les Valls del Vinalopó demana la dimissió de Milagrosa Martínez



David Navarro Fernández, secretari comarcal del BLOC dels Valls del Vinalopó i membre de l’Executiva Nacional de Compromís, ha declarat que «Milagrosa Martínez ha de dimitir del càrrec d’alcaldessa de Novelda i també renunciar al seu escó en Els Corts perquè esta situació és una vergonya per a les i els novelders i, per extensió, per a tots les valencianes i els valencians».
Navarro s’ha manifestat en este sentit després de conèixer-se la petició de la Fiscalia Anticorrupció d’11 anys de presó i 34 d’inhabilitació per a Milagrosa Martínez per suposats delictes de suborn i malversació de fons públics.
El representant del BLOC-Compromís ha lamentat que «este cas de presumpte finançament irregular del Partit Popular no és un fet aïllat», ja que, al seu judici, sembla respondre a un patró de corrupció generalitzada en el qual les institucions d’autogovern valencianes no han treballat al servei de tota la societat, sinó en benefici del Partit Popular.
«Este ús de les institucions com si foren finques particulars acaba traduint-se en una competició electoral injusta entre les diferents formacions polítiques; és com fer una carrera en la qual el PP competeix amb un avió supersònic, per tots els mitjans que té al seu abast, i els altres anem amb bicicleta», opina l’edil valencianista en l’Ajuntament de Petrer.
Precisament Pascual Díaz, alcalde d’este municipi de la comarca dels Valls del Vinalopó, presideix el Comitè d’Ètica provincial del Partit Popular. Per això, Navarro ha manifestat qui a la gent del BLOC, i del conjunt de la Coalició Compromís, «ens agradaria que Díaz posara ordre en este assumpte i garantira que, almenys en les comarques d’Alacant, persones com Miraculosa Martínez no seguisquen exercint càrrecs públics com si tal cosa, més encara després de la petició de la Fiscalia Anticorrupció. En cas contrari, este Comitè d’Ètica presidit per l’alcalde de Petrer quedarà totalment desautoritzat».
D’una altra banda, Navarro va reconéixer que en tots els partits, inclòs el BLOC-Compromís, poden sorgir casos de corrupció. No obstant això, des d’este grup polític considera que «la clau que ens diferencia a uns partits d’uns altres és com tractem la corrupció a nivell intern».

A més de les mesures disciplinàries que contemplen els estatuts del BLOC per a hipotètics casos de corrupció dels seus càrrecs públics, la Coalició Compromís ha presentat una pàgina web de “Salaris Públics”, en la qual s’està començant a publicar tots els salaris i/o indemnitzacions percebudes per regidors i parlamentaris de la coalició, entre ells els corresponents al Grup Municipal BLOC-Compromís en l’Ajuntament de Petrer. Navarro ha manifestat que es tracta d’«una mesura de transparència que esperem que siga copiada per altres partits polítics a través de plataformes pròpies o d’iniciatives ciutadanes com sueldospublicos.com».

dijous, 17 de gener del 2013

Coalició Compromís - Les Valls del Vinalopó presenta la seua nova comissió executiva comarcal


Dissabte passat a la ciutat d'Elda es va celebrar l'assemblea on es va constituir la nova comissió executiva comarcal de Compromís.

Compromís és el projecte que uneix BLOC, Iniciativa, Verds-EE i independents adherits a la coalició dins d'una estructura política més àmplia i oberta a la ciutadania , d'esta forma es consolida a la nostra comarca posicionant-se com l'opció necessària davant de les polítiques destructives del benestar dels grans partits que ens governen.

Els diputats de Compromís en Les Corts Valencianes, Juan Ponce (Verds-EE), Mireia Mollà (Iniciativa), i el diputat en Les Corts Generals Joan Baldoví (Bloc) van estar presents en este acte i van voler destacar de forma unànime la importància d'esta cooperativa que suma els seus esforços per ser la veu de tots els ciutadans i ciutadanes de Les Valls del Vinalopó.



Una vegada consensuada i votada la nova executiva va quedar de la següent manera:

PORTAVEU
Cristina Rodríguez Armigen (Verds-EE) Elda
PORTAVEU ADJUNT
Juan Carlos Navarro Albert (BLOC) El Pinós
ÀREA D'ADMINISTRACIÓ I FINANCES
Coordinador
Juan Carlos Férriz Martínez (Iniciativa) Salines
Adjunta
Silvia Rodríguez Olivares (Indep.) Petrer
ÀREA DE COMUNICACIÓ
Coordinadora
Sílvia Anna Tomàs (BLOC) Novelda
ÀREA D'ORGANITZACIÓ
Coordinador
Carles Sala Penalva (BLOC) Novelda
Adjunt
Rafael Espuig Carbonell (Verds-EE) Elda
ÀREA DE POLÍTICA INSTITUCIONAL
Coordinador
David Navarro Fernández (BLOC) Petrer
ÀREA DE SECTORIALS
Coordinador
Manuel Ibáñez Pascual (Verds-EE) Elda
Adjunt
Tomàs Pérez Medina (Verds-EE) Petrer
JOVES AMB COMPROMÍS
Coordinador
Miquel Àngel Campello Sanxís (BLOC) Petrer

dimarts, 8 de gener del 2013

Dissabte 12 de gener: vine a l'acte de presentació Compromís les Valls del Vinalopó

El projecte que unix Bloc | Iniciativa | Els Verds dins d'una estructura política més ampla i oberta a la ciutadania és COALICIÓ COMPROMÍS.

Des de les Valls del Vinalopó ens agradaria convidar-te al nostre acte comarcal de presentació que tindrà lloc dissabte 12 de gener a les 11:30 a la Fundació Paurides d'Elda (C/ Cardenal Cisneros 1).

En esta ocasió Compromís les Valls del Vinalopó constituirem la nova Comissió Executiva Comarcal acompanyats dels diputats Juan Ponce, Mireia Mollà i Joan Baldoví.

Junts continuarem treballant per un major benestar per als ciutadans i ciutadanes de la nostra comarca.

Per a aconseguir-ho comptem amb la teua presència i participació!

---------------------------

El proyecto que une a Bloc | Iniciativa | Els Verds dentro de una estructura política más amplia y abierta a la ciudadanía es COALICIÓ COMPROMÍS.

Desde les Valls del Vinalopó nos gustaría invitarte a nuestro acto comarcal de presentación que tendrá lugar el sábado 12 de enero a las 11:30 en la Fundación Paurides de Elda 
(C/ Cardenal Cisneros 1).

En esta ocasión, Compromís les Valls del Vinalopó constituiremos la nueva Comisión Ejecutiva Comarcal acompañados de los diputados Juan Ponce, Mireia Mollà i Joan Baldoví.

Juntos seguiremos trabajando por un mayor bienestar para todos los ciudadanos y ciudadanas de nuestra comarca.

¡Para conseguirlo contamos con tu presencia y participación!


Facebook: https://www.facebook.com/events/517793504920195/

dilluns, 7 de gener del 2013

Enric Morera visita la comarca i ens explica les propostes de Compromís

El passat dijous 3 de gener, Enric Morera, síndic de Compromís a les Corts i Secretari General del Bloc va visitar la comarca i va fer una roda de premsa a Novelda, acompanyats del secretari comarcal David Navarro i dels novelders Mari Carmen Forniés i Carles Sala en què va detallar algunes de les propostes que des de Coalició Compromís s'estan proposant amb l'objectiu de millorar el benestar de les persones, que passen per canviar el sistema productiu i regenerar la democràcia.

Morera va explicar, entre altres idees, l'"economia del bé comú" com a alternativa al capitalisme salvatge que ens ha arruïnat, la importància de rescatar les persones i l'última campanya de Compromís #QuePagueLaBanca

Pel seu interès, us remetem a les notícies de Novelda Digital i Novelda Noticas (telenovelda) a les seues edicions digitals:

http://www.noveldadigital.es/noticia.php?n=13046

http://noveldanoticias.es/noticia.php?noticias=236521&orden=&&pagvuelta=index