dimecres, 11 de juliol del 2012

Opinió: Un país que es crema (val./cast.)


Reconec que hi ha poques notícies que fan que se m’erice la pell i que se’m cristal·litzen els ulls. N’hi ha ben poques, sí, que siguen capaces d’omplir-me de ràbia i d’impotència, que m’anul·len la més mínima capacitat de reacció, de rebel·lió. Eixes notícies, les que em superen, les que esgoten completament la meua resistència, són les que parlen d’incendis.

Encara hui, en ple segle XXI, després de les tragèdies viscudes durant la dècada dels noranta del segle passat, el nostre país continua cremant-se, continua sent un paradís per a les flames.
No és moment (ni ara ni mai) de ser demagog. No és moment d’assenyalar amb el dit els responsables polítics actuals i acusar-los de res. Sobretot, perquè, com vaig llegir fa molts anys, si t’arrogues el mèrit dels dies de sol, hauràs d’assumir que eres el culpable dels dies de pluja (en el nostre país, atesos els cicles severs de sequera que ens assolen, caldria invertir la màxima). Així que no m’atreviré a insinuar, maniqueament, que en els retalls en mitjans contra incendis rau la causa del desastre que es patix al pulmó verd de Cortes de Pallars i Dos Aigües.

Eixos retalls són, hui en dia, tan imprescindibles, tan inevitables, com tots els altres: els que afecten medicaments, professors, funcionaris, metges i infermers. Eixos retalls són l’únic escenari que ens permet la crisi, este altre desastre, esta catàstrofe, que no m’eriça la pell ni em cristal·litza els ulls, sinó que em mou decididament a rebel·lar-me. Per això, cal anar més enllà, cal anar, com en tantes altres qüestions, a l’origen, al principi, a la raó primera de les coses. La pregunta que ens hem de formular, per tant, és si els incendis, evitar incendis, hauria de ser una prioritat per a qualsevol govern. Per a qualsevol govern decent.

Ja sabem que, en els anys noranta, els incendis que van abrasir el nostre país van ser de tot, excepte casuals. No hem de pecar d’ingenus, això mai: eren la fase prèvia necessària per a la urbanització del territori, per a iniciar este negoci aparentment redó que ha consistit en la construcció depredadora i l’especulació insensata. Però ara, tots devastats per la crisi, amb les avaricioses empreses constructores i promotores caent com a fitxes de dòmino, els incendis ja no provenen de mans negres, sinó de simples negligències (com és el cas d’ara) o de piròmans destarotats. I és ací, en este punt, on és obligat preguntar-se: ¿no podia fer res un govern, un govern decent, durant dèsset anys (dèsset!) de mandat, per a gestionar com pertoca un servei de control i d’extinció adequat? ¿No era possible dotar les brigades del personal i els mitjans necessaris per a combatre el foc?

Sí, seria demagog assenyalar amb el dit de la culpabilitat a Alberto Fabra i el Consell actual pels retalls que han impulsat. Però no ho és, no és gens demagog, assenyalar tants i tants culpables, polítics de primera i segona fila, que entre corrupteles i dèries de nous rics (quan resultava que érem més pobres que rates), han destrossat el País Valencià, èticament, econòmicament i ecològicament. Parle de Camps, de Carlos Fabra, de Ripoll, de Castedo, d’Alperi, de Milagrosa, de Blasco, de Campos, de Betoret, de Costa, de Rita. Parle de diners perduts per sempre en carreres de cotxes, en estudis de cine, en competicions de barquets, en arquitectes megalòmans. Parle de no tindre ganes, ni valor, per a treballar honestament pel poble, pel teu poble. Parle, lamentablement, de ser polític per a omplir-te indignament les butxaques o per a fer-te fotos amb multimilionaris mentre malvens el teu país com si es tractara del teu vedat. I, mentrestant, com una gran paradoxa del destí, el teu vedat -el teu país-, com una falla qualsevol, amb una caterva d’estults Nerons tocant l’arpa, es crema.
Ara sí que eixim en el mapa.


Juli Martínez Amorós
Bloc-Compromís de Novelda

Pincha aquí para acceder a la versión en castellano 

UN PAÍS QUE SE QUEMA

Reconozco que hay pocas noticias que hacen que se me erice la piel y se me cristalicen los ojos. Hay muy pocas, sí, que sean capaces de llenarme de rabia e impotencia, que me anulen la más mínima capacidad de reacción, de rebelión. Estas noticias, las que me superan, las que agotan completamente mi resistencia, son las que hablan de incendios.


Todavía hoy, en pleno siglo XXI, después de las tragedias vividas durante la década de los noventa del siglo pasado, nuestro país continua quemándose, continua siendo un paraíso para las llamas. No es momento (ni ahora ni nunca) de ser demagogo. No es momento de señalar con el dedo a los responsables políticos actuales y acusarlos de nada. Sobre todo porque, como leí hace muchos años, si te atribuyes el mérito de los días de sol, tendrás que asumir que eres culpable de los días de lluvia (en nuestro país, atendiendo a los ciclos severos de sequía que nos asolan, habría que invertir la máxima). Así que no me atreveré a insinuar, maniqueamente, que en los recortes en los medios contra incendios está la causa del desastre que se sufre en el pulmón verde de Cortes de Pallás y Dos Aguas.


Estos recortes son, hoy en día, tan imprescindibles, tan inevitables, como todos los demás: los que afectan a a los medicamentos, profesores, funcionarios, médicos y enfermeros. Estos recortes son el único escenario que nos permite la crisis, este otro desastre, esta catástrofe, que no me eriza la piel ni me cristaliza los ojos, sino que me mueve decididamente a revelarme. Por eso, es necesario ir más allá, es necesario ir, como en otras tantas cuestiones, al origen, al principio, a la razón primera de las cosas. La pregunta que debemos formularnos, es si los incendios, evitar incendios, debería ser una prioridad para cualquier gobierno. Para cualquier gobierno decente.


Ya sabemos que, en los años noventa, los incendios que abrasaron nuestro país fueron de todo, excepto casuales. No debemos pecar de ingenuos, eso nunca: eran la fase previa necesaria para la urbanización del territorio, para iniciar este negocio aparentemente redondo que ha consistido en la construcción depredadora y la especulación insensata. Pero ahora, todos devastados por la crisis, con las avariciosas empresas constructoras y promotoras cayendo como fichas de dominó, los incendios ya no provienen de manos negras, sino de simples negligencias (como el caso de ahora) o de pirómanos desconcertados. Y es aquí, en este punto, donde es obligado preguntarse: ¿no podía hacer nada un gobierno, un gobierno decente, durante diecisiete años (diecisiete!) de mandato, para gestionar como correspondía un servicio de control y de extinción adecuado? ¿No era posible dotar a las brigadas del personal y los medios necesarios para combatir el fuego?


Sí, sería demagogo señalar con el dedo de la culpabilidad a Alberto Fabra y su actual Consell por los recortes que han impulsado. Pero no lo se, no es nada demagogo, señalar tantos y tantos culpables, políticos de primera y segunda fila, que entre corruptelas y obsesiones de nuevos ricos (cuando resulta que éramos más pobres que ratas), han destrozado el País Valenciano, éticamente, económicamente y ecológicamente. Hablo de Camps, de Carlos Fabra, de Betoret, de Costa, de Rita. Hablo de dinero perdido para siempre en carreras de coches, en estudios de cine, en competiciones de barquitos, en arquitectos megalómanos. Hablo de no tener ganas, ni valor, para trabajar honestamente por el pueblo, por tu pueblo. Hablo, lamentablemente, de ser político para llenarte indignamente los bolsillos o para hacerte fotos con multimillonarios mientras malvendes tu país como si se tratara de tu coto. Y mientras tanto, como una gran paradoja del destino, tu coto -tu país-, como una falla cualquiera, con una caterva de necios Nerones tocando el arpa, se quema.


Ahora sí que salimos en el mapa.



Juli Martínez Amorós
Bloc-Compromís de Novelda